Soemeersingel 123, 5759RD Helenaveen   |      06-10870081 

blog and news

Kijk regelmatig op deze pagina voor nieuws, activiteiten en verhalen.

Hobby Bobby en Hobby Horse

Met een select gezelschap van zeven deelnemers gingen we zondag weer aan de wandel. Het weer was ons wederom goed gezind: onder een lekker zonnetje werd er lustig op los gekletst. Het gebruik van het Engels is de normaalste zaak, zo blijkt weer tijdens onze tour. Soms komen de Walkers zelf met mooie, nieuwe woorden, die ze op hun reizen (in Engeland) gehoord hebben. Toen het in het gesprek over de BOA's in de Peel ging, kwam het Engelse begrip 'hobby bobby' naar voren: a community police officer that doesnt have the power of a real police officer or someone who aspires to be a police officer but doesn't make the grade. De naam alleen geeft ook een indicatie van hoe mensen erover denken natuurlijk... Mooi, hoe taal zich steeds weer ontwikkelt en er nieuwe woorden komen voor moderne begrippen.

Onze Walk&Talk voerde ons langs de deels drooggevallen Mariapeel, en dat was toch wel een vreemd gezicht en het geeft ook een apart gevoel, zeker als je bedenkt dat we nog maar een half jaar geleden nog over een volle plas geschaatst hebben. En dan te bedenken dat Staatsbosbeheer sloten heeft leeggepompt (met mogelijk verlies van habitat in die gebieden) om de Peel niet helemaal droog te laten vallen. Het zet ook aan het denken over de kunstmatige ingrepen die gepleegd worden om natuur natuur te laten zijn! Het klimaat verandert, zomers worden warmer en droger en tegelijk moet de Peel natter en natter worden. Hoe natuurlijk is de Peel dan nog? En wat gebeurt er als je de natuur gewoon zijn ding laat doen? En hoeveel geld mag eventueel menselijk ingrijpen dan kosten?

De Peel is uniek, no doubt about it, en daarom ook heerlijk om er in rond te wandelen en te genieten. Maar, dat moet dan ook wel mogelijk blijven. De toegankelijkheid van het gebied is langzamerhand wel een 'issue' aan het worden en het laatste wat moet gebeuren is dat De Peel een 'hobby horse' van Staatsbosbeheer wordt... (volgens mij hoef ik dit begrip niet uit te leggen!